Octavia 1.6 jaki olej i świece

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • w.goluch
    Classic
    • 2010
    • 11

Witam,
    A recyrkulator spalin EGR, nr części: 03C 131 503 B. Do skody O2 z silnikiem 1.6 FSI?
    WG
  • Wiedzmin1101
    Drive
    • 2009
    • 41

Witam
    Kupiłem właśnie Octavie 2000 1.6 102 km.
    Chcę wymienic olej , filtry i świece.
    Pyt1 : Olej z tego co wiem był półsyntetyczny Shell Helix 10W40 , zmienic na ten sam czy zamienic na inny półsyntetyczny np. Mobil 1 ?
    Pyt2 : Jakie świece kupić (wolałbym jakieś dobre) ?
    Pyt3 : Czy sportowe filtry powietrza coś daja ? Czy to raczej szkoda kasy ? Widzialem na Allegro po 99zł .

Poprzednio mialem Megane 1.6 110 km po wymianie świec na Denso samochód byl nie do poznania , tak jakby dostał z 20 km.

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Ps. Octavia ma przejechane 160tys km.

Komentarz

• tom2212
      RS
      • 2008
      • 3892

Wiedzmin1101, jesli chodzi o olej to zostaw taki jaki miales jest dobry jesli chodzi o filtr to nie warto kupowac tego "sportowego" co do swiec to nie podpowiem ja kupuje bez wzgledu na marke poprostu maja byc nowe i sprawne

Komentarz

• Wiedzmin1101
        Drive
        • 2009
        • 41

Nie znam sie za bardzo na olejach. Mieszkam i pracuje w Irlandii noge kupic jakiś lepszy olej. 50zł nie robi mi różnicy to samo dotyczy świec. Nie znaczy to jednak ze lubie pieniadze wyrzucać w błoto. Po prostu lubie dbać.

Komentarz

• gregor6
          Rider
          • 2008
          • 488
          • Volkswagen

Jak chcesz kupić lepszy olej, to kup Motula Świece kup takie, jak zaleca producent. Ja mam NGK BUR6ET

Komentarz

• Wiedzmin1101
            Drive
            • 2009
            • 41

Zamieszczone przez gregor6
            Jak chcesz kupić lepszy olej, to kup Motula Świece kup takie, jak zaleca producent. Ja mam NGK BUR6ET
            Pierwsze słysze o takim oleju ale nie jestem mechanikiem , zobacze w sklepach.

Komentarz

• M@rcin123
              Drive
              • 2008
              • 81

Szczerze z olejem to jest jedno czy kupisz np. mobil czy castrol to jest wszystko to samo... a co do swiec to jak kupuje tylko jak kolega NGK mojim zdaniem sa najlepsze A filtr kup normalny a to starczy

Komentarz

• Wiedzmin1101
                Drive
                • 2009
                • 41

Dzieki
                Olej chyba kupie tak jak mówisz a co do świec to chętnie kupiłbym Denso . Kupiłem do poprzedniego auta i byłem zadowolony (to byłam megane nie wiem jak Denso + Octavia).

Komentarz

• Falcon911
                  Classic
                  • 2009
                  • 20

Jak zamówiłem sobie z Alle...drogo, olej semisyntetk Castrol'a NIEMIECKI w 5l bańce starczyło jeszcze do innego.
                  Jest jakby organoleptycznie lepszy od naszych nie wiadomo co nalanych.
                  Pisze tylko i wyłącznie po niemiecku więc raczej dla Niemca.
                  Co do kabli to fakt nowe, sylikonowe miękkie, raczej jakiejś firmy
                  Świeczki to NGK albo inne firmowy...
                  Mój szkodnik
                  1.6 AEE moc jest ze mną
                  16" AEZ 205/50/16W
                  Body kit D&W
                  Mirror s-line,
                  Sportowy wydech

Komentarz

Pracuję...